Blíží se vyčerpání veškerých diamantových dolů

Blíží se vyčerpání veškerých diamantových dolů

 

Než si naše vnoučata budou moci sama koupit nějaký diamant, bude pravděpodobně vyčerpaná celosvětová zásoba veškerých diamantů. Trh s diamanty bude tedy spíše představovat jednu velkou arénu v boji o poslední dostupné diamanty.

Většina světově objevených diamantů se nachází 150–750 km pod zemskou kůrou a pokud nedojde k rozsáhlým pohybům zemské kůry či sopečné činnosti, není v dohlednu nový zdroj těchto unikátních kamenů. Poslední diamant by tedy měl být dle analytiků nalezen přibližně za 61 let.

Popularita Fancy Color diamantů je nyní silná. Trh se však pomalu transformuje na základě předpokladu, že během dvou generací žádné diamantové doly nebudou schopny vyprodukovat více kamenů. V současné době představuje 40 dolů po celém světě 90 % světové produkce všech diamantů, ale pouze 13 % z nich má životnost delší než 40 let a ne více než 61 let. U Fancy Color diamantů je situace ještě horší díky předloňskému uzavření dolu Argyle, který produkoval 90 veškeré světové produkce barevných diamantů a jehož poslední unikáty byly nabídnuty právě v loňském roce tradičním Argyle Tender. Bez výjimky bude ovlivněna dostupnost diamantů všech barev a úrovní kvality. Počet diamantů v oběhu tak bude konečný mnohem dříve, než si lidé uvědomí. To není nadsázka, je to pravděpodobně nejvíce přehlížená informace v tomto odvětví. Během těchto 40 až 60 let bude vyčerpáno 98 % všech diamantových dolů a během čtvrt století přestane existovat většina ze 45 nejvýznamnějších diamantových dolů, které v současnosti fungují.

Výhled je tedy dlouhodobě jasný, vzácnost investičních diamantů bude čím dál vyšší a současní majitelé přemýšlející dlouhodobě mohou být touto zprávou pouze potěšení. Ani tento rok nemusíme očekávat u diamantů žádné velké výkyvy, jaké nás očekávají na akciovém trhu. Některé diamanty jsou zkrátka jako držitelé hodnoty naprosto unikátním nástrojem.