Inflace a zdražování? Ceny prudce rostou a banky musejí reagovat.

Inflace a zdražování? Ceny prudce rostou a banky musejí reagovat.

 

V polovině února letošního roku jsme informovali o meziroční míře inflace, která prudce vystřelila a dalších aspektech zdražování, které ovlivnilo dění na Ukrajině.

Situace se však ani v polovině letošního roku nelepší, právě naopak. Prudce rostoucí ceny nemovitostí, energií, pohonných hmot, ale i potravin začínají mít vliv na celkovou ekonomickou situaci nejen v České republice, ale v celé Evropě a USA. 


Květnová míra inflace vystoupala na 16%!


Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen Českého statistického úřadu uvádí: 

„Spotřebitelské ceny opět výrazně zrychlily svůj meziroční růst, tentokrát až na rovných 16 %. Meziměsíčně vzrostly o 1,8 % především v důsledku růstu cen potravin”

A jak si meziročně vedly některé porovnávané položky v rámci nárustu cen?

Elektřina +30,8%

Chleba: +25,4%

Drůbeží maso: +30,7%

Ostatní jedlé oleje: +47,8%

Cukr +32,1%

Náklady vlastnického bydlení +17,7%

(Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení nákladů vlastnického bydlení byl 115,5 %.)

NB v červnu tohoto roku proto přistoupí k dalšímu navýšení úrokových sazeb o 0,75%. Současná základní úroková sazba 5,75% je už tak nejvyšší od roku 1999.

Švýcarská národní banka navyšuje úrokové sazby poprvé za 15 let o 55 bodů. 

Americký FED se také nedrží v pozadí a skokově navýšil sazby o 75 bodů do pásma 1,5-1,75%, zároveň však počítá s dalším nárustem inflace a navýšení úrokových sazeb v roce 2022 by mohlo vystoupat k hodnotě 3,4% a v roce 2023 k 3,8%. Jde o největší nárust za 22let.

 

Velkou nejistotu můžeme sledovat i v moderní oblasti kryptoměn. Současná situace ukazuje, jak volatilní tento trh dokáže být. Poslední dny zaznamenáváme opakovaně pády hlavních dvou kryptoměn, tedy Bitcoinu a Etherea. Pád Bitcoinu k hranici 20.000 USD a Etherea k  hranici 1000 USD vyvolává diskuzi, zda dochází ke krachu nebo pouze příležitosti levněji nakoupit. Podle spoluzakladatele kryptoměnové burzy BitMEX Arthura Hayese již k finální kapitulaci těchto kryptoměn do značné míry došlo a varoval: “Pokud Bitcoin a Ethereum neudrží důležité supporty, které nastínil Novogratz, může dojít k dalšímu masivnímu prodejnímu tlaku na spotových trzích.” Samostatnou kapitulou je pak absolutní pád kryptoměny LUNA (Terra), která se sice pokouší o znovuzrození, ale schytává kritiku a zakladatel LUNY čelí různým obviněním.

Moderní investování a spoření v současné době tedy spíše selhává. Akcie padají, ceny nekontrolovaně rostou, úrokové sazby se skokově navyšují a kryptoměny stojí před krachem. Přesto existují možnosti, jak v současné době investovat úspěšně. Základem jsou tradiční formy investování, které mají především účel ochrany hodnoty majetku.

V případě, že se v oblasti investování ztrácíte a přesto byste rádi současnou situaci řešili jinak než neúspěchem, nebojte se na nás obrátit a domluvit se bezplatnou schůzku.

 

Marek Sváta, zakladatel Nobless Czech

marek@nobless-czech

+420 778 492 381