Inflace nekontrolovatelně vystřelila na 9,9 procenta.

Inflace nekontrolovatelně vystřelila na 9,9 procenta.

 

Už koncem roku jsme publikovali a varovali na téma rostoucí inflace. Bohužel ani hodnota 6,6 procenta z loňska není stropem. Meziměsíční nárust o 4,4 procenta na současnou hodnotu 9,9 procenta neočekávala ani ČNB. Tato hodnota je historickým rekordem samostatné České republiky.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného ročního indexu spotřebitelských cen vyjadřuje procentní změnu průměrné cenové hladiny za 12 posledních měsíců proti průměru 12 předchozích měsíců.
leden 2022: 4,5 %
Datum zveřejnění: 14.02.2022

Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen ke stejnému měsíci předchozího roku vyjadřuje procentní změnu cenové hladiny ve vykazovaném měsíci daného roku proti stejnému měsíci předchozího roku.
leden 2022: 9,9 %
Datum zveřejnění: 14.02.2022

Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen k předchozímu měsíci vyjadřuje procentní změnu cenové hladiny sledovaného měsíce proti předchozímu měsíci.
leden 2022: 4,4 %
Datum zveřejnění: 14.02.2022

*Míra inflace vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen ke stejnému měsíci předchozího roku vyjadřuje procentní změnu cenové hladiny ve vykazovaném měsíci daného roku proti stejnému měsíci předchozího roku.

** zdroj dat: Veřejná databáze ČSÚ


Tato hodnota je historickým rekordem samostatné České republiky.


Meziroční nárust cen je tedy o téměř 10%.  Jde o nejvyšší hodnotu od roku 1998, historicky nejvyšší hodnotu samostatné České republiky. Tento nárust nejvíce ovlivnil růst cen pohonných hmot, ceny bydlení, energií, potravin a meziroční změny ceníků jednotlivých služeb, jak uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ, Pavla Šedivá.

Například ceny elektřiny v lednu meziročně vzrostly o 18,8% a ceny plynu p 21,5%. V segmentu potravinářství můžeme pozorovat zvýšení cen například u mléka a brambor o 16%, cukr o 21,1%. Také módní průmysl zaznamenává nárust o 17,4% v sekci oděvů a obuvi. Pohonné hmoty a oleje zdražily dokonce o 28,1%.

Jak na celou situaci bude reagovat ČNB je nasnadě. Protože nárust cen překonal očekávanou míru 9,4%, může ČNB přikročit k dalšímu navýšení úrokových sazeb.

Běžné úroky různých spořících účtů tak zdaleka nestačí ani na pokrytí inflace a hotovost ztrácí na hodnotě ještě rychleji. I drobní střadatelé by se tak měli začít rozhlížet po efektivních formách uchování hodnoty majetku a způsobech investování. 

V případě, že se v oblasti investování ztrácíte a přesto byste rádi současnou situaci řešili, nebojte se nás obrátit a domluvit si bezplatnou schůzku.

 

Robert Fischer

ředitel obchodního oddělení Nobless Czech

obchod@nobless-czech

+420 778 492 385