Končí doba akcií?

Končí doba akcií?

 

Zakladatel Pravda Capital, investor Jan Pravda, který byl posledním hostem známého investičního podcastu “Ve vatě” investuje již více než 30 let a  například jeho předpovědi pádu cen emisních povolenek na nulu v roce 2005 se splnily. 

Právě podle něj se nyní trhy blíží ke zlomu. Období, kdy stačilo u počítače “naklikat a vydělat”, se blíží ke konci. Radí proto zbavte se akcí, blíží se dekády stagnace.

Podle Jana Pravdy to není pocitová záležitost a uvádí: “Všechny charakteristiky v řádu 100 let jsou bezprecedentní.” Dopady by tak měly být horší než při poslední celosvětové finanční krizi. Ukazuje to na 3 indikátorech: 

  • Vysoká zadluženost rozvinutých států
  • Vyšší valuace trhů
  • Geopolitická nestabilita

Většina z nás si ještě živě pamatuje na hypoteční krizi, která přišla z USA v letech 2008 a 2009. Přesto dnes objem studentských půjček v USA činí více než 1,6 bilionu dolarů, tedy více než byl objem subprime hypoték před vypuknutím velké hypoteční krize. 

Investory tedy čeká velké dilema. Prodat akcie nebo neprodávat akcie? A pokud prodat, kam investovat? Jan Pravda radí konzervativní investice. A nelze než souhlasit. Ochrana majetku bývá s nestabilní době základem a je rozumné vrátit se k tradičním nositelům hodnot. Mezi nejznámější pak můžeme řadit zlato, diamanty a případně i nemovitosti. Především u diamantů totiž investoři nekalkulují s výnosem krátkodobě, ale dlouhodobě. A to je klíčem k výnosu a zajištění. 

 

Autor: Marek Sváta, Nobless Czech

Foto: databanka Adobe Stock