Nárust cen Fancy diamantů ve druhém čtvrtletí 2023

Nárust cen Fancy diamantů ve druhém čtvrtletí 2023

 

Podle Fancy Color Research Foundation (FCRF) průměrná cena Fancy diamantů ve druhém čtvrtletí nadále rostla ve všech kategoriích, což bylo dáno nárůstem poptávky po velkých Fancy-vivid-yellow.

Index Fancy Color Diamond vzrostl o 0,5 % ve srovnání s předchozími třemi měsíci, oznámil minulý týden. Nárůst byl patrný téměř u všech barev a velikostí. 

Nejvyšší nárůst za druhé čtvrtletí byl ve třídě Fancy-vivid s 1,2 %. Další dvě kategorie saturace, Fancy a Fancy-vivid, vykázaly kombinované zlepšení o 0,3 %. Žluté diamanty zaznamenaly výrazný skok, a to o 1,3 %, zatímco růžové a modré vzrostly o 0,2 %. 

„Prvních šest měsíců roku 2023 bylo zajímavých,“ řekl člen představenstva FCRF Eden Rachminov. „Zažili jsme výrazné nárůsty v určitých podkategoriích v rámci žluté kategorie, zejména ve Fancy a Vivid stupních. Mezitím zůstaly modré a růžové kategorie stabilní. Pokud si světová ekonomika i nadále udrží své pozitivní tempo, můžeme po létě očekávat robustní cenové chování. 

Nejsilnější kategorií ve druhém čtvrtletí byly 8 karátové, Fancy-vivid-yellow diamanty, které vzrostly o 5,4 %, následované 1,5 karátovými Vivid-pink, které vzrostly o 3,2 %. Vivid-pink vážící 1 karát postoupily o 3,1 %.

Foto: 20,25 karátový Fancy-vivid-eyllow diamant vsazený do prstenu (Phillips)