Největší diamant světa vydražen

Největší diamant světa vydražen

 

Největší broušený diamant světa o velikosti 555,55 karátů byl vydražen v aukčním domě Sotheby’s. Jeho neuvěřitelným rozměrům odpovídá i cena, za jakou byl vydražen. Konečná částka aukce byla 4,28 milionu dolarů, tedy více než 91 milionů korun. 

Tento diamant nese jméno Enigma a jde o tzv. “Carbonado Diamond”, což znamená, že se skládá z mnoha náhodně umístěných diamantových zrn, které brání lomu světla a zvyšují jeho absorbci. To způsobuje, že tento typ diamantu vypadá černě. Podrobnější analýza diamantu Enigma však ukazuje, že obsahuje rozptýlené drobné červené krystaly, což by mohly být červené diamanty. Jako zajímavost dále můžeme uvést, že se předpokládá jeho mimozemský původ a stáří tak může být i více než 2 miliardy let.

Poprvé byl tento unikát zakoupen koncem 90. let ve velikosti 800 karátů. Jeho následné broušení a leštění trvalo více než 3 roky a má přesně 55 fazet. Jeho tvar připomíná dlaň, což je další rarita v oblasti diamantů. Tento tvar znázorňuje ochranu a nástroj pro odražení ďábla. Přestože jsou diamanty ceněny pro svou čistotu a brilanci (lom světla při průchodu kamenem, jeho tvar a průnik přes vrch diamantu), dostaly se v posledních letech tyto černé diamanty také do popředí a staly se ceněnou komoditou investorů i šperkařů.

Společnost Sotheby’s nezveřejnila jméno kupujícího, ale odhlalila, že ke koupi byla použita kryptoměna. Nový majitel by údajně rád diamant přejmenoval na Hex.com podle kryptoměnové platformy Hex. Tato platforma má 5555 denní klub, který tvoří uživatelé s 5555 denní Hex sázkou, což je nejdelší možný vklad v elektronickém tokenu. 

 

Foto: Diamant Enigma (Sotheby's)