Válka na Ukrajině otřásá evropskou ekonomikou

Válka na Ukrajině otřásá evropskou ekonomikou

 

Celý západ zaskočil více než tvrdý vpád ruské armády na Ukrajinu. Tato nečekaná situace má razantní dopad na evropskou ekonomiku a poslední dny a hodiny ukazují, jak se trh provázaný.

Evropské akciové trhy reagují na nastalou situaci prudkým propadem. Klesají všechny hlavní sektory pod vedením bank. Celkový souhrnný index oslabil již o více než 6,6% a dochází také k propadům měn a zdražováním. Přičteme-li tato fakta k současné inflaci, dostáváme se do nečekaně obtížné ekonomické situace.

Euro reaguje na dění na Ukrajině oslabením vůči dolaru, přestože vůči Koruně posílilo. Koruna oslabuje jak vůči Euru, tak vůči dolaru. Ruská měna Rubl si sáhl na historické minimum a nejspíše    bude i dále ztrácet.

Hlavní propad zaznamenáváme na bankovních titulech s propadem o více jak 9% u Erste. Oslabuje však také ČEZ. Naopak mírně rostou akcie Zbrojovky +1,56%.

Největší propad však čekal moskevskou burzu, kde bylo obchodování ve čtvrtek dokonce několikrát přerušeno. Propad byl často o více než 40% podle indexu MOEX, který měří vývoj cen firem na burze.

Nárust  cen můžeme sledovat především u topy, kde se cena přehoupla přes hranici 100 dolarů za barel a míří k historickému maximu. Vzhůru míří ale také ceny a hodnota diamantů a to především těch investičních a některých dalších tradičních komodit, které vždy v dobách krizí a nestabilní geopolitické situace plní úlohu bezpečí a jistoty. 

Z ekonomického pohledu situace na Ukrajině zkrátka dopadne na celou Evropu a hrozí období stagflace - tedy žádný nebo slabý ekonomický růst ve spojení s vysokým nárustem cen.

Zabezpečení hodnoty svého majetku bude pro mnoho investorů v následujících dnech prioritní otázkou. Nyní nebude nejspíše prostor hledat aktiva pro vysoké zhodnocení, ale především ta aktiva, která hodnotu před blížící se situací ochrání.